Przepis na Kruche ciastka śmietankowe (bez dodatku jaj)

Przepis na Kruche ciastka śmietankowe (bez dodatku jaj)

Składniki :

  • 25 dag margaryny,
  • szklanka gęstej śmietany,
  • mąka (tyle ile się wgniecie około 3 szklanek),
  • dżem


Wykonanie:

2-3 szklanki mąki przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną i śmietaną. Wyrobić ciasto o takiej konsystencji, by było miękkie i dawało się rozwałkowywać bez podsypywania mąką (jeżeli jest zbyt luźne dodać mąki). Ciasto cienko rozwałkować, wykroić szklaneczką krążki. W połowie krążków wyciąć małą dziurkę. Ciasteczka ponakłuwać widelcem. Blachę posypać cienko mąką i ułożyć na niej ciasteczka. Piec 10-15 min w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciastka ostudzić. Na krążki bez dziurki nałożyć dżem i przykryć je krążkami z dziurką.