Przepis na Kruche ciasto z konfitura

Przepis na Kruche ciasto z konfitura

Składniki :

  • 1 szklanka oliwy,
  • 1 żółtko,
  • 2 lyzki cukru,
  • 2 paczki cukru waniliowego,
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki,
  • 250 g konfitura z winogron i orzechow (przepis w "desery").


Wykonanie:

1. Wymieszac w naczyniu oliwe, żółtko, cukier i proszek, wsypac make i wyrabiac
na miekkie ciasto dodajac stopniowo wody.
2. Uformowac placek o grubosci ok. 1/2 cm i wlozyc do posmarowanej oliwa formy.
Zostawic troche ciasta do przybrania.
3. Konfiture winogronowo-orzechowa rozprowadzic łyżka po ciescie.
4. Reszte ciasta rozwalkowac, pokroic w paseczki i ulozyc z nich kratke na konfiturze.
5. Wlozyc do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 min. Po upieczeniu przelozyc na
talerz.