Przepis na Kruche pierożki z jabłkami

Przepis na Kruche pierożki z jabłkami

Składniki :

  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 10 dag (5 łyżek) cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 kg jabłek,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i połączyć. Ciasto schłodzić w lodówce (30 min). Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na 812 części. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm Szklanką wykroić krążki.. Cząstki jabłek ułożyć na krążkach, uformować pierożki. Pierożki przenieść na blachę lekko wysmarowaną tłuszczem i piec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor (około 20 min). Gorące oprószyć cukrem pudrem.