Przepis na Kruche rogaliki z orzechami

Przepis na Kruche rogaliki z orzechami

Składniki :

  • 40 dag (2 szklanki) mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki powideł,
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich


Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier (zostawić 1 łyżkę do posypania), sól, żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem i szybko zagnieść rękami. Schłodzić je w lodówce. Orzechy posiekać. Z ciasta rozwałkować kwadrat grubości około 1/2 cm, posmarować powidłami, pokrajać w kwadraty o boku 56 cm Każdy kwadrat przekroić po przekątnej, posypać orzechami i zwinąć w rogaliki. Ułożyć na blasze, lekko posypać mąką. Piec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.