Przepis na Kruchy placek z agrestem i dżemem

Przepis na Kruchy placek z agrestem i dżemem

Składniki :

  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru pudru,
  • 20 dag margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 dag zielonego, niezbyt dojrzałego agrestu,
  • słoik dżemu niskosłodzonego,
  • 5 dag (2-3 łyżki) mąki ziemniaczanej lub tartej bułki


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, żółtkami, cukrem i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (co najmniej 30 min). Ciasto cienko rozwałkować, ułożyć w tortownicy i podpiec w gorącym piekarniku na jasno złoty kolor. Podpieczone ciasto posypać cienko. tartą bułką lub mąką ziemniaczaną. Agrest umyć, oczyścić, osączyć i ułożyć na cieście. Na agrest położyć warstwę dżemu. Piec w gorącym piekarniku 20-30 min, aż agrest będzie miękki, a dżem zapieczony.