Przepis na Kruchy placek z jabłkami

Przepis na Kruchy placek z jabłkami

Składniki :

  • 20 dag (1 szklanka) mąki,
  • 10 dag masła roślinnego lub margaryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • cukier waniliowy,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 5 dag (3 łyżki) cukru do ciasta,
  • 1 kg jabłek,
  • 12-15 dag (6-8 łyżek) cukru do jabłek,
  • tłuszcz do formy


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać sól cukier (3 łyżki), i zagnieść ciasto. Przetrzymać je w lodówce przez około 30 min. Część jabłek (około 60 dag) obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części, włożyć do rondla, dodać 35 łyżek cukru, 1/4 szklanki wody i rozsmarować na marmoladę. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, umieścić w wysmarowanej tłuszczem tortownicy tak, żeby oklejało jej boki na wysokość 34 cm Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Resztę jabłek obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieńsze cząsteczki. Ułożyć je spiralnie na wierzchu masy jabłecznej, tak żeby cząstki zachodziły na siebie. Układanie zacząć od środka. Ciasto posypać pozostałym cukrem zmieszanym z cukrem anilinowym i skropić 2-3 łyżkami wody. Piec w średnio gorącym piekarniku około 50 min.