Przepis na Kruchy przekładaniec z dżemem

Przepis na Kruchy przekładaniec z dżemem

Składniki :

  • 60 dag (3 szklanki) mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • cukier waniliowy,
  • 20-30 dag dżemu lub marmolady


Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryną, żółtkami i wodą. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (co najmniej 60 min). Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą z nich rozwałkować, ułożyć na dnie tortownicy i piec w gorącym piekarniku do zrumienienia ciasta. Po ostygnięciu krążki cienko posmarować dżemem i ułożyć jeden na drugim. Ciasto obciążyć deseczką i pozostawić do następnego dnia. Posypać cukrem pudrem lub polukrować polewą czekoladową.