Przepis na Kruchy torcik z porzeczkami lub agrestem

Przepis na Kruchy torcik z porzeczkami lub agrestem

Składniki :

  • ciasto:
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
  • 12 dag ( 1/2 szklanki) cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 jajo,
  • szczypta soli;
  • masa:
  • 4 białka z dużych jaj,
  • 20 dag (niepełna szklanka) cukru,
  • 50 dag porzeczek lub agrestu


Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, cukier waniliowy sól, jajo i szybko połączyć składniki. Ciasto schłodzić. 2/3 ciasta wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy, a z reszty zrobić boki wysokości około 3 cm. Ciasto podpiekać przez 10 min w gorącym piekarniku. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ubijać, aż masa stanie się lśniąca. Do piany włożyć umyte, osączone i odszypułkowane porzeczki lub agrest, lekko wymieszać i ułożyć na podpieczonym spodzie. Wstawić do lekko ciepłego piekarnika na około 40 min. Piana powinna się lekko zrumienić.