Przepis na Kruchy tort czeresniowy

Przepis na Kruchy tort czeresniowy

Składniki :

  • Ciasto:
  • 180 g mąki,
  • 120 g masla,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 łyżka startej skorki z cytryny.
  • Masa:
  • 500 g czeresni,
  • 240 g cukru,
  • 120 ml wody,
  • 120 g smazonej skorki pomaranczowej,
  • 50 g zmielonych migdalow bez skorki.
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżka rumu,
  • 3-4 lyzki soku cytrynowego.
  • Inne:
  • czeresnie koktajlowe do przybrania.


Wykonanie:

1. Make z maslem i cukrem posiekać ostrym nozem. Dodać skorke cytrynowa. Szybko
zagniesc ciasto.
2. Upiec w tortownicy 2 placki jednakowej wielkosci. Odstawic, by ostygly.
3. Z cukru i wody ugotowac gesty syrop. Wlozyc czeresnie bez pestek, dodać
zmielone migdaly i pokrojona skorke pomaranczowa. Gotowac na malym ogniu, az
masa zgestnieje.
4. Wylac ciepla mase na jeden placek, przykryc drugim, przycisnac deseczka. Odstawic na 3-4 godz.
5. Przygotowac rzadki lukier, ucierajac cukier z rumem i sokiem cytrynowym.
Jesli lukier bedzie zbyt gesty, mozna dodać troche soku cytrynowego. Polac
tort lukrem. Przybrac czeresniami koktajlowymi zanim lukier zaschnie.