Przepis na Kruchy tort krakowski

Przepis na Kruchy tort krakowski

Składniki :

  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 170 g masla,
  • 100 g obranych i zmielonych migdalow,
  • 4 zoltka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1/2 laski utluczonej wanilii.
  • Masa morelowa:
  • 200 g gestej morelowej konfitury,
  • 4 bialka,
  • 100 g cukru pudru.
  • Lukier:
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g przetartej konfitury morelowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
  • Inne:
  • migdaly do przybrania.


Wykonanie:

1. Make z maslem i cukrem posiekać ostrym nozem. Dodać zoltka, migdaly, wanilie
i szybko zagniesc ciasto.
2. W tortownicy wylozonej pergaminem upiec 5 cienkich blatow ciasta jednakowej
wielkosci (niezbyt zrumienionych). Blaty wyjmowac z tortownicy, gdy przestygna, gdyz latwo sie lamia.
3. Przygotowac mase: bialka ubic z 1 łyżka cukru pudru na sztywna piane, polaczyc z konfitura przetarta przez sito i reszta cukru. Wstawic naczynie z
bialkami do naczynia z gotujaca sie woda. Ubijac na parze, az masa bedzie
sztywna.
4. Ostudzone blaty posmarowac masa. Ulozyc jeden na drugim, formujac tort.
5. Skladniki na lukier dokladnie utrzec i rozsmarowac na torcie. Zanim lukier
zaschnie, przybrac polowkami obranych migdalow. Odstawic tort przynajmniej
na 1 dzien w chlodne miejsce.
- Tort krakowski jest tym lepszy, im dluzej postoi. Mozna go wiec upiec na
3-4 dni przed Swietami Wielkanocnymi.