Przepis na Łamańce z makiem 2

Przepis na Łamańce z makiem  2

Składniki :

  • CIASTO :
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 10 dag. masła,
  • 4 dag. cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy.
  • MASA MAKOWA :
  • 2 szklanki maku,
  • 4 szklanki mleka,
  • 1 1/2 szklanki płynnego miodu,
  • 10 dag. mielonych orzechów,
  • 15 dag. rodzynek,
  • 15 dag. migdałów,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 kieliszek rumu.


Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko. Wyrobić
ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy. Wykrawać prostokąty(2 x 7 cm) i układać je na blasze wysmarowanej
masłem. Łamańce piec 10 min w piekarniku, nagrzanym
do temp. 180 st.C, na jasnozłoty kolor.

MASA :
mak wypłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem, dodać wanilię i gotować na bardzo małym ogniu ok. 20 min.
Następnie wyłożyć na sitko, ostudzić, wyjąć wanilię i
zemleć 3 razy w maszynce z sitkiem o małych otworach.
Rodzynki opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie.
Migdały sparzyć, obrać, drobno posiekać lub zemleć.
Do maku dodać miód, rum, migdały i osączone rodzynki.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić śmietaną.
Mak oziębić w lodówce. Przed podaniem wetknąć w mak łamańce.