Przepis na Makaroniki pomaranczowe

Przepis na Makaroniki pomaranczowe

Składniki :

  • 50 g tartej bulki,
  • 3 bialka,
  • 200 g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • skorka starta z 1 pomaranczy,
  • 3 lyzki soku pomaranczowego,
  • 200 g siekanych migdalow bez skorki,
  • odrobina masla (na koniec noza),
  • 50 okraglych oplatkow srednicy 6 cm.


Wykonanie:

1. Bulke tarta zrumienic na masle. Odstawic do ostygniecia.
2. Bialka, cukier i cukier waniliowy ubijac na parze dopoki masa nie zacznie
gestniec. Dodać starta skorke i sok pomaranczowy.
3. Ubijac dalej do ponownego zgestnienia masy, tak by na jej powierzchni pozostal wyrazny slad po zarysowaniu nozem. Odstawic z ognia.
4. Dodać migdaly i schlodzona, przyrumieniona bulke tarta. Delikatnie wymieszac
5. Oplatki ulozyc na blasze. Za pomoca 2 lyzeczek nakladac na nie mase. Piec w
piekarniku ogrzanym do temp. 130-150żC ok. 30 min.