Przepis na Makaroniki

Przepis na Makaroniki

Składniki :

  • 300 g migdalow,
  • 4 bialka,
  • 200 g cukru pudru.


Wykonanie:

1. Migdaly sparzyc, zdjac skorki, osuszyc. Przeciac na pol 25 migdalow i odlozyc, a reszte zemlec.
2. Bialka ubic na piane. Dodać cukier i ubijac na parze tak dlugo, az masa
zgestnieje. Zdjac z ognia, dalej ubijac, az masa ostygnie. Wymieszac ze
zmielonymi migdalami, przelozyc do rekawa cukierniczego, wyciskac na blache
wylozona folia aluminiowa lub pergaminem krazki o srednicy 3 cm.
3. Na kazdym krazku polozyc polowke migdala. Piec ok. 20 min w temp. 160żC.
- Mase mozna rowniez nakladac na male oplatki. Do masy mozna dodać 1-2 lyzki
mąki i 200 g czekolady utartej lub w proszku. Upieczone makaroniki mozna pokryc polewa kawowa lub czekoladowa.