Przepis na Makowiec 1

Przepis na Makowiec  1

Składniki :

  • MAK 1/4 kg
  • CUKIER 1 i 3/4 szklanki
  • JAJKA 9
  • MASŁO 1/4 kostki
  • MĄKA 2 szklanki
  • MARGARYNA 1 kostka
  • PROSZEK DO PIECZENIA 2 i 1/2 łyżeczki
  • OLEJ 1 łyżka
  • CUKIER WANILIOWY
  • AROMAT migdałowy
  • RODZYNKI
  • Przepis na 1 prodiż
  • Ciasto:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyzka oleju
  • Masa makowa:
  • 1/4 kg maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach migdałowy
  • rodzynki


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Na koniec ubitą pianę. Mak sparzyć, zemleć. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać mak ucierając. Na koniec dodać bakalie, proszek do pieczenia i pianę. Na wysmarowaną blachę wyłożyć 2/3 cista. Na to wyłożyć mak. Na wierzch resztę ciasta. Piec na złoty kolor - około godziny.