Przepis na Makowiec cytrynowy

Przepis na Makowiec cytrynowy

Składniki :

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki,
  • 30 dag cukru,
  • 18 dag masła lub margaryny,
  • 6 jaj,
  • skórka i sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • MASA:
  • 30 dag maku,
  • 3 jaja,
  • szklanka cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • olejek migdałowy,


Wykonanie:

Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę.
Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.