Przepis na Makowiec na półkruchym spodzie

Przepis na Makowiec na półkruchym spodzie

Składniki :

  • ciasto:
  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru,
  • 1 jajo,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 13 dag margaryny,
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka;
  • masa:
  • 2 szklanki maku,
  • 1 szklanka wody,
  • 35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
  • 25 dag margaryny,
  • bakalie


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem, jajami i margaryną. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce (co najmniej 30 min). Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Piec 20-25 min w gorącym piekarniku.
Przygotować masę makową: Mak sparzyć odcedzić i przekręcić przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Z wody i cukru przygotować syrop. Połączyć go z makiem i gotować około 10 min, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać margarynę i bakalie. Masę krótko podsmażyć i wyłożyć na upieczone ciasto.