Przepis na Makowiec - przepis Cioci Anieli

Przepis na Makowiec - przepis Cioci Anieli

Składniki :

  • ciasto drożdżowe:
  • 2 kg mąki
  • 1/2 kg masła
  • 1/2 kg cukru
  • ok. 1/2 l mleka
  • 1/4 kg drożdży
  • 1 pojemnik śmietany
  • 14 - 16 żółtek
  • rodzynki, zapach, masło do smarow. blach
  • mak:
  • 1 kg maku
  • białka z ciasta, 2 słoiki skórki pomarańcz. miód, cukier, zapachy, orzechy, rodzynki wg uznania


Wykonanie:

Zrobić zaczyn z letniego mleka, drożdży, cukru i odrobiny mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
Zagnieść ciasto. Dodać zapachy i rodzynki, zostawić do wyrośnięcia.
Mak i skórkę pomarańczową zemleć 2 razy w maszynce z małym sitkiem. Doprawić do smaku w/w składnikami.
Na końcu dodać białka (nie pianę).
Wałkować placki, smarować makiem.
Piec w 180st.C ok. 1 godzinę.