Przepis na Makówka

Przepis na Makówka

Składniki :

  • 50 dag. maku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 30 dag. cukru do maku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 20 dag. rodzynek,
  • 20 dag. orzechów włoskich,
  • 20 dag. migdałów,
  • 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej z syropem,
  • 1 mały zapach migdałowy,
  • 1 duża strucla,
  • 2,5 l. mleka,
  • 1/3 kostki masła.


Wykonanie:

Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Rodzynki umyć i osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami.Bakalie przesmażyć z masłem cukrem i miodem. Dodać mak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać 1 litr mleka, dodać skórkę pomarańczową i zapach.Makówka powinna mieć konsystencję półpłynną Struclę pokroić na cienkie kromki. Zagotować w garnku pozostałe mleko, mocno je osłodzić i w gorącym maczać kromki strucli, tak żeby dobrze nasiąkły. Namoczone kromki kłaśc warstwami w salaterce i przekładać gorącym mąkiem. Makówkę podawać mocno schłodzoną w tym samym naczyniu lub wyłożoną na talerz(jeśli masa ma ściślejszą konsystencję).