Przepis na Makówka
Składniki :
- 50 dag. maku,
- 3 łyżki miodu,
- 30 dag. cukru do maku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 20 dag. rodzynek,
- 20 dag. orzechów włoskich,
- 20 dag. migdałów,
- 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej z syropem,
- 1 mały zapach migdałowy,
- 1 duża strucla,
- 2,5 l. mleka,
- 1/3 kostki masła.
Wykonanie:
Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Rodzynki umyć i osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami.Bakalie przesmażyć z masłem cukrem i miodem. Dodać mak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać 1 litr mleka, dodać skórkę pomarańczową i zapach.Makówka powinna mieć konsystencję półpłynną Struclę pokroić na cienkie kromki. Zagotować w garnku pozostałe mleko, mocno je osłodzić i w gorącym maczać kromki strucli, tak żeby dobrze nasiąkły. Namoczone kromki kłaśc warstwami w salaterce i przekładać gorącym mąkiem. Makówkę podawać mocno schłodzoną w tym samym naczyniu lub wyłożoną na talerz(jeśli masa ma ściślejszą konsystencję).