Przepis na Makowy placek z białek

Przepis na Makowy placek z białek

Składniki :

  • 20 dag (1 szklanka) mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
  • 1 szklanka białek,
  • 1 szklanka maku,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • skórka z cytryny,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę podgrzać do rozpuszczenia i przestudzić. Wymieszać mak (suchy), cukier i mąkę. Dodać rozpuszczoną margarynę i dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając. Wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 50 min. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.