Przepis na Marmoladki

Przepis na Marmoladki

Składniki :

  • Składniki :
  • JABŁKA 1 kg
  • CUKIER 1/2 kg
  • CUKIER PUDER
  • Uwagi: jabłka - papierówki lub antonówki.


Wykonanie:

Jabłka umyć, upiec, gorące przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z cukrem i gotować - od zawrzenia - 5-10 minut. Ugotowaną gorącą masę wylać na papier pergaminowy (lub folię aluminiową) nasmarowany lekko oliwą. Warstwa masy jabłecznej nie powinna być cieńsza niż 3-4 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa jabłeczna całkowicie wystygnie, skrzepnie, przykryć pergaminem (lub folią), odwrócić na drugą stronę, zdjąć pergamin i wykrawać różnego kształtu marmoladki. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową (lub pergaminem), wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i obsuszyć. Temperatura piekarnika nie powinna być wyższa niż 30-40ř. Czas suszenia ok. 2-3 godzin. Następnie marmoladki ostudzić, przesypać cukrem pudrem. Przechowywać w słojach lub pudełkach wyłożonych folią.