Przepis na Mazurek cyganski

Przepis na Mazurek cyganski

Składniki :

  • Czas przygotow. 2 godz.
  • Ciasto:
  • 200 g mąki,
  • 100 g zmielonych migdalow bez skorki,
  • 150 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • sok i skorka starta z cytryny.
  • Masa bakaliowa:
  • 100 g rodzynkow,
  • 100 g migdalow,
  • 100 g daktyli,
  • 100 g fig,
  • 1 cytryna,
  • 100 g smazonej skorki pomaranczowej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 60 g mąki,
  • 3 jaja.


Wykonanie:

1. Maslo posiekać z maka. Dodać zmielone migdaly, żółtko, cukier puder, sok i
starta skorke z cytryny. Szybko zagniesc ciasto. Przykryc, odstawic na 30
min w chlodne miejsce.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, ulozyc na blasze posmarowanej maslem.
Piec 10-15 min w temp. 200żC. Gdy ciasto sie lekko zrumieni, wyjac, ochlodzic, nie zdejmujac z blachy.
3. Przygotowac mase: figi z rodzynkami opłukać, osuszyc. Z daktyli usunąć pestki. Migdaly sparzyc, zdjac skorke. Wszystkie bakalie razem ze skorka pomaranczowa grubo posiekać.
4. Zoltka utrzec z cukrem, bialka ubic na sztywna piane. Polaczyc zoltka z bakaliami i sokiem z cytryny. Dodać make, ubita piane, delikatnie wymieszac.
5. Mase rozlozyc na podpieczonym spodzie. Piec ok. 20 min w temp. 160żC.