Przepis na Mazurek cytrynowy

Przepis na Mazurek cytrynowy

Składniki :

  • ciasto:
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
  • szczypta soli,
  • 10 dag masła lub margaryny,
  • 5 dag (3łyżki) cukru,
  • 1 jajo i 1 żółtko,
  • tłuszcz do formy,
  • łuskane orzechy lub migdały do dekoracji;
  • masa:
  • 15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
  • 2 jaja,
  • 8 dag masła lub margaryny,
  • sok z 1-2 cytryn lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego


Wykonanie:

1. Maslo posiekac z maka. Dodac zmielone migdaly, zoltko, cukier puder, sok i
starta skorke z cytryny. Szybko zagniesc ciasto. Przykryc, odstawic na 30
min w chlodne miejsce.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, ulozyc na blasze posmarowanej maslem.
Piec 10-15 min w temp. 200żC. Gdy ciasto sie lekko zrumieni, wyjac, ochlodzic, nie zdejmujac z blachy.
3. Przygotowac mase: figi z rodzynkami oplukac, osuszyc. Z daktyli usunac pestki. Migdaly sparzyc, zdjac skorke. Wszystkie bakalie razem ze skorka pomaranczowa grubo posiekac.
4. Zoltka utrzec z cukrem, bialka ubic na sztywna piane. Polaczyc zoltka z bakaliami i sokiem z cytryny. Dodac make, ubita piane, delikatnie wymieszac.
5. Mase rozlozyc na podpieczonym spodzie. Piec ok. 20 min w temp. 160żC.