Przepis na Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladow

Przepis na Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladow

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru,
  • 20 dag margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 jaja,
  • bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa),
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,
  • polewa kakaowa


Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić. Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlać drożdże, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszać z mąką i bakaliami (część bakalii pozostawić). Ciasto umieścić na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm. Piec 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwać i polać polewą kakaową. Mazurek ozdobić bakaliami.