Przepis na Mazurek Joanny

Przepis na Mazurek Joanny

Składniki :

  • MĄKA KRUPCZATKA 30 dkg.
  • MASŁO ROŚLINNE 20 dkg.
  • ŻÓŁTKO 3 szt.
  • CUKIER PUDER 10 dkg.
  • BAKALIE
  • JAJKA 3 szt.
  • CUKIER PUDER 0.75 szkl.
  • MĄKA 1 łyżka (czubata)
  • MASŁO 15 dkg
  • MLEKO 3 łyżki
  • CUKIER 15 dkg
  • KAKAO 4 łyżki


Wykonanie:

Ciasto (spód):
Wszystkie składniki (mąka krupczatka, masło roślinne, żółtka, cukier puder (10dkg)) połączyć. Wyrobione ręką ciasto ułożyć na blasze. Piec na złoty kolor.

Masa (środek):
Wszystkie składniki (jaja, cukier puder (0,75 szkl.), mąka) razem wymieszać.

Na podpieczony podkład ułożyć BAKALIE i zalać masą. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor.

Polewa:
Wszystkie składniki (cukier, masło, mleko, kakao) rozpuścić na ogniu, ale nie gotować.
Tak przygotowaną polewą zalać gorące ciasto.