Przepis na Mazurek kajmakowy

Przepis na Mazurek kajmakowy

Składniki :

  • Czas przygotow. 2 godz.
  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • sol.
  • Masa kajmakowa:
  • 500 ml mleka,
  • 100 g masla,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii.
  • Inne:
  • kandyzowane pomarancze i cytryny,
  • skorka pomaranczowa,
  • morele, migdaly, orzechy, czekolada do przybrania.


Wykonanie:

1. Z mąki, masla, cukru, zoltka, śmietany i szczypty soli szybko zagniesc kruche ciasto. Przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc nim kwadratowa forme, nakluc
widelcem. Piec 18-20 min w temp. 200-220żC.
3. Przygotowac mase: mleko zagotowac z wanilia, wanilie usunąć. Do mleka wsypac
cukier puder, mieszajac gotowac, az masa zmniejszy sie do 1/3 pierwotnej objetosci. Zdjac z ognia, ucierajac ostudzic. Dodać miekkie maslo, utrzec na
jednolita mase.
4. Mase od razu rozlozyc na spodzie mazurka, gdyz kajmak szybko zastyga. Mazurek przybrac kandyzowanymi owocami, orzechami, migdalami i czekolada. Kroic
dopiero nastepnego dnia.
- Do masy mozna dodać lyzke karmelu.