Przepis na Mazurek makowy

Przepis na Mazurek makowy

Składniki :

  • 8 jaj,
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
  • 25 dag maku,
  • 1 łyżka miodu naturalnego,
  • 6 dag (2-3łyżki) tartej bułki,
  • 1 cytryna lub sok cytrynowy,
  • olejek migdałowy,
  • 20 dag bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce),
  • tłuszcz i tarta bułka do formy;
  • polewa kakaowa


Wykonanie:

Mak sparzyć, dokładnie odcedzić, zemleć trzykrotnie, wymieszać z płynnym miodem i olejkiem. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z mąkiem, tartą bułką i bakaliami. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec około 60 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu polać polewą i ozdobić bakaliami.