Przepis na Mazurek orzechowy 1

Przepis na Mazurek orzechowy  1

Składniki :

  • ciasto:
  • 15 dag orzechów,
  • 15 dag masła lub margaryny,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru,
  • 10 dag (1/2 szklanki) mąki,
  • 3 białka,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy;
  • polewa:
  • 3 żółtka,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • orzechy do dekoracji


Wykonanie:

Orzechy zemleć. Masło utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier. Z białek ubić sztywną pianę. Składniki ciasta delikatnie wymieszać, dodając do utartego masła na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec około 30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Przygotować polewę: żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiać do masy żółtkowej mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast posmarować polewą, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 34 min.