Przepis na Mazurek orzechowy 2

Przepis na Mazurek orzechowy  2

Składniki :

  • * 3 żółtka
  • * 25 dkg cukru
  • * 12 dkg mąki
  • * 12 dkg masła
  • * 25 dkg zmielonych orzechów
  • * 3 dkg cukru pudru
  • * bułka tarta
  • * kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji
  • * tłuszcz do wysmarowania blachy


Wykonanie:

* Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać masło. Ucierać razem przez 15 minut.
* Dodać mąkę i orzechy.
* Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
* Rozsmarować ciasto na grubość palca.
* Ubić pianę z białek. Dodawać cukier puder podczas ubijania.
* Pianą przykryć ciasto. Położyć na wierzch połówki orzechów.
* Piec w średnionagrzanym piekarniku.