Przepis na Mazurek pomarańczowy 2
Składniki :
- ciasto:
- 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
- 15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
- 25 dag margaryny,
- 1 żółtko,
- 2-4 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- masa:
- 25 dag margaryny,
- 2 jaja,
- 25 dag (1 szklanka) cukru,
- sok lub esencja pomarańczowa lub cytrynowa, owoce z soku, kompotu lub syropu,
- 1 paczka galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
Wykonanie:
1. Z maki, masla, cukru, zoltka, smietany i szczypty soli szybko zagniesc kruche ciasto. Przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc nim okragla forme, nakluc widelcem. Piec 18-20 min w temp. 200-220żC.
3. Przygotowac mase: pomarancze dokladnie umyc, sparzyc, osuszyc. Z 3 pomaranczy zetrzec skorke i wycisnac sok. Pozostala pomarancze pokroic razem ze
skorka w plasterki, usunac pestki, odlozyc. Wycisnac sok z cytryny.
4. Migdaly sparzyc, zdjac skorke, osuszyc, zemlec. Wszystkie skladniki, oprocz
pokrojonej w plasterki pomaranczy, wlozyc do garnka, gotowac na malym ogniu
tak dlugo, az masa zgestnieje.
5. Do masy wlozyc plasterki pomaranczy, gotowac jeszcze 3 min. Goraca mase rozlozyc na powierzchni mazurka, odstawic do ostygniecia.