Przepis na Mazurek pomaranczowy

Przepis na Mazurek pomaranczowy

Składniki :

  • Czas przygotow. 2 godz.
  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • sol.
  • Masa pomaranczowa:
  • 4 pomarancze,
  • 1 cytryna,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 g migdalow.


Wykonanie:

1. Z mąki, masla, cukru, zoltka, śmietany i szczypty soli szybko zagniesc kruche ciasto. Przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc nim okragla forme, nakluc widelcem. Piec 18-20 min w temp. 200-220żC.
3. Przygotowac mase: pomarancze dokladnie umyc, sparzyc, osuszyc. Z 3 pomaranczy zetrzec skorke i wycisnac sok. Pozostala pomarancze pokroic razem ze
skorka w plasterki, usunąć pestki, odlozyc. Wycisnac sok z cytryny.
4. Migdaly sparzyc, zdjac skorke, osuszyc, zemlec. Wszystkie skladniki, oprocz
pokrojonej w plasterki pomaranczy, wlozyc do garnka, gotowac na malym ogniu
tak dlugo, az masa zgestnieje.
5. Do masy wlozyc plasterki pomaranczy, gotowac jeszcze 3 min. Goraca mase rozlozyc na powierzchni mazurka, odstawic do ostygniecia.