Przepis na Mazurek serowy
Składniki :
- 1 kg twarogu,
- 2 ziemniaki,
- 9 żółtek,
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- rodzynki,
- 5 białek,
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- Polewa:
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany,
- 1/2 tabliczki czekolady,
- 1 łyżka rumu,
- 5 dag łuskanych orzechów
Wykonanie:
Ser i ugotowane ziemniaki zemleć dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ucierając z masa serowa, mąką ziemniaczana, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyć, osuszyć. Na końcu ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masa serowa. Całość wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką Piec w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 st. C) przez 40-50 min. Ostudzić w tortownicy. Przygotować polewę. W rondlu zagotować mieszając cukier i śmietanę, gotować ok. 8 min, dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu na parze, a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać polewę na zimny mazurek i po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.