Przepis na Mazurek serowy

Przepis na Mazurek serowy

Składniki :

  • 1 kg twarogu,
  • 2 ziemniaki,
  • 9 żółtek,
  • 1 kostka masła lub margaryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • rodzynki,
  • 5 białek,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • Polewa:
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 1/2 tabliczki czekolady,
  • 1 łyżka rumu,
  • 5 dag łuskanych orzechów


Wykonanie:


Ser i ugotowane ziemniaki zemleć dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ucierając z masa serowa, mąką ziemniaczana, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyć, osuszyć. Na końcu ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masa serowa. Całość wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką Piec w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 st. C) przez 40-50 min. Ostudzić w tortownicy. Przygotować polewę. W rondlu zagotować mieszając cukier i śmietanę, gotować ok. 8 min, dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu na parze, a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać polewę na zimny mazurek i po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.