Przepis na Mazurek szlachecki

Przepis na Mazurek szlachecki

Składniki :

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5 jaj,
  • 19 dkg migdałów,
  • sól,
  • 1/3 olejku cytrynowego,
  • jajo do smarowania.
  • Glazura cukrowa:
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.


Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i 1 surowe żółtko, wymieszać. Dodać mąkę, sól, olejek, wyrobić ciasto, Odstawić na 30 minut. Odłożyć 1/3 ciasta, resztę rozwałkować. Z 1/3 ciasta uformować wałeczki. Ułożyć z nich kratkę na cieście Posmarować jajkiem. Piec 30 min. w temperaturze 160 st. Mazurek polać glazurą