Przepis na Mazurek szwajcarski

Przepis na Mazurek szwajcarski

Składniki :

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 jaj,
  • skórka z 2 cytryn,
  • 10 dkg konfitury wiśniowej lub truskawkowej.


Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Mieszając dodawać żółtka, utartą skórkę z cytryn, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Po wymieszaniu dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem. Wyłożyć warstwę ciasta grubości 2 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 st. Po ostudzeniu zdjąć z blachy, ozdobić konfiturą.