Przepis na Mazurek włoski
Składniki :
- Ciasto:
- 10 dkg mąki pszennej,
- 5 łyżek masła,
- 3 żółtka,
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1 wafel.
- Dodatki:
- 3/4 szklanki cukru
- białko z dwóch jaj,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
-
Wykonanie:
Orzechy posiekać. Masło utrzeć z odrobiną cukru na puszystą masę, dodać żółtka, pozostałą część cukru, posiekane orzechy, przesianą mąkę, cukier waniliowy, sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Na blachę położyć wafel, rozsmarować na nim masę, ubić pianę z białek z cukrem i rozsmarować na powierzchni mazurka. Piec w temperaturze 160 st. przez 30 minut.