Przepis na Mazurek włoski

Przepis na Mazurek włoski

Składniki :

  • Ciasto:
  • 10 dkg mąki pszennej,
  • 5 łyżek masła,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1 wafel.
  • Dodatki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • białko z dwóch jaj,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.


Wykonanie:

Orzechy posiekać. Masło utrzeć z odrobiną cukru na puszystą masę, dodać żółtka, pozostałą część cukru, posiekane orzechy, przesianą mąkę, cukier waniliowy, sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Na blachę położyć wafel, rozsmarować na nim masę, ubić pianę z białek z cukrem i rozsmarować na powierzchni mazurka. Piec w temperaturze 160 st. przez 30 minut.