Przepis na Mazurek z masą jabłkową

Przepis na Mazurek z masą jabłkową

Składniki :

  • ciasto:
  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • 5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru,
  • 3 ugotowane żółtka;
  • masa:
  • 1 kg jabłek,
  • 40 dag (1/2 szklanki) cukru,
  • szczypta kwasku cytrynowego rozpuszczona w łyżce wody lub sok z jednej cytryny
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów,
  • 1/2 szklanki wody,
  • rodzynki


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem. Dodać przesiany cukier puder i przetarte przez sito żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Przenieść wałkiem na blachę o 3 niskich brzegach. Brzegi ciasta podnieść o 2-3 cm. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor: Z cukru i wody ugotować syrop "do nitki". Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć syrop, jabłka, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i gotować ciągle mieszając, aż masa stanie się przejrzysta. Gdy masa spada z łyżki płatami dodać posiekane orzechy, migdały i rodzynki. Letnią masą posmarować mazurki.