Przepis na Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Przepis na Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Składniki :

  • 30 dag płatków owsianych,
  • 25 dag margaryny,
  • 10 dag (1/2 szklanki) mąki pszennej,
  • 10 dag (1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej,
  • 10 dag (5 łyżek) cukru,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • esencja migdałowa lub rumowa,
  • marmolada,
  • tłuszcz do blachy,
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Płatki lekko zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Do płatków dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier, jaja, śmietanę i szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, cienko posmarować marmoladą i pokryć resztą ciasta. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Jeszcze gorące pokroić i posypać cukrem pudrem.