Przepis na Muszelki rumowe

Przepis na Muszelki rumowe

Składniki :

  • Składniki na 30 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (ok. 25 dag),
  • 9 czubatych łyżek cukru pudru (około 18 dag),
  • 6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag),
  • 4 czubate łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 8 dag mielonych migdałów,
  • 3 dag rodzynek,
  • 1/3 buteleczki aromatu rumowego,
  • 3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki,
  • 1 łyżka rumu,
  • mąka do posypania blatu,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Zagnieść szybko mąkę z tłuszczem, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem rumowym na jednolitą masę. Wstawić na pół godziny do lodówki. Podgrźać w rondelku marmoladę porzeczkową, wymieszać z mielonymi migdałami. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość około 3 milimetrów. Wyciąć z ciasta 30 kółek o średnicy 6-7 centymetrów. Na środku każdego kółka położyć trochę migdaţowego nadzienia. Z trzech stron zawinąć brzeg do środka, a następnie udekorować każde ciastko rodzynką. Ułożyć muszelki na posmarowanej tłuszczem blasze piekarnika. Piec około 12 minut w temperaturze 175 stopni. Kiedy ostygną, posmarować lukrem z cukru pudru, rumu i łyżki wody.
Czas gotowania: około 1 godziny
1 sztuka - 110 kalorii