Przepis na Napoleonka 1

Przepis na Napoleonka  1

Składniki :

  • Ciasto francuskie:
  • 250 g mąki,
  • 250 g masla,
  • 125 ml zimnej wody,
  • 1 lyzeczka octu,
  • sol.
  • Krem:
  • 500 ml mleka,
  • 6 zoltek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 30 g mąki kartoflanej,
  • 1/2 laski wanilii.
  • Inne:
  • cukier puder do posypania ciastek.


Wykonanie:

1. Przygotowac ciasto: do przesianej mąki dodać sol, wlac zimna wode wymieszana
z octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc
i wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.
20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.
Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do
wewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat
o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.
Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy.
2. Ciasto rozwalkowac na grubosc 4 mm. Wyciac z ciasta 2 prostokaty wielkosci
blachy. Piec 15-20 min w temp. 220-240żC.
3. Przygotowac krem: mleko gotowac z wanilia 10 min, wanilie usunąć. Zoltka
utrzec z cukrem, dodać make i mieszajac dolewac powoli gorace mleko. Gotowac
na malym ogniu, nie przerywajac mieszania. Krem najpierw zgestnieje, a potem
stanie sie nieco rzadszy. Wtedy zdjac z ognia i ostudzic. Na jeden blat z
ciasta wylac krem i przykryc drugim blatem. Gdy krem zastygnie, pociac nozyczkami gorny blat na kwadraty o boku 7 cm. Nastepnie ostrym nozem pokroic
mase i dolny blat zgodnie z liniami ciecia gornego blatu. Posypac cukrem pudrem.