Przepis na Napoleonka 2

Przepis na Napoleonka  2

Składniki :

  • Skladniki:
  • Ciasto francuskie (na 2 blaty)
  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • wanilia lub 1 cukier wanilinowy
  • 2 zoltka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej


Wykonanie:

Sposob przygotowania:
Przygotowane lub kupione wczesniej ciasto francuskie wylozyc na blaszke i upiec w piekarniku 2 jednakowe placki (blaty).

Przygotowanie kremu:
3/4 l mleka zagotowac z cukrem i wanilia. Reszte zimnego mleka rozmieszac z zoltkami i maka, po czym przetrzec to przez sitko w celu zlikwidowania grudek.
Wlac do gotujacego sie mleka mieszajac i doprowadzic do wrzenia - masa ma zgestniec.
Ostudzic mase, chlodna wylac na pierwszy blat, przykryc drugim, posypac cukrem pudrem i odstawic do wystygniecia.
Zjesc samemu, ewentualne zaprosic gosci... 8^)