Przepis na Napoleonka z ciasta francuskiego z kremem

Przepis na Napoleonka z ciasta francuskiego z kremem

Składniki :

  • ciasto:
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 jajo,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka octu,
  • sól,
  • 5 dag (2 czubate łyżki) mąki do podsypania,
  • 5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru do posypania
  • krem:
  • 8 dag (4 łyżki) mąki pszennej,
  • 8 dag (4 łyżki) mąki ziemniaczanej,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 4 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 jaja,
  • 1 laska wanilia,
  • esencja lub cukier waniliowy,
  • 5 dag masła


Wykonanie:

Sporządzić ciasto francuskie. Podzielić je na 2 części, rozwałkować każdą część, dostosowując placek do wielkości blachy. Placki przenieść wałkiem na blachę, ponakłuwać widelcem, posmarować wodą i upiec w bardzo gorącym piekarniku. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim tak, aby spód ciasta był na wierzchu. Wyrównać boki, pokroić w kwadraty o bokach 56 cm, posypać cukrem pudrem.
Krem: do miski wsypać cukier; mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszać. Jaja i żółtka ubić, wlać do mieszaniny mąki i cukru, dokładnie połączyć. Mleko zagotować z wanilią. Do gotującego się mleka wlewać mieszaninę jaj, cukru i mąki. Stale mieszając, gotować do zgęstnienia kremu. Otrzymamy krem nieco przestudzić i wymieszać z esencją (jeżeli mleko nie było gotowane z wanilią).