Przepis na Nugat orzechowy

Przepis na Nugat orzechowy

Składniki :

  • 50 dag (2 szklanki) cukru,
  • 20 dag miodu sztucznego lub naturalnego,
  • 6 białek,
  • 1 łyżeczka octu,
  • szklanka wody,
  • 30-50 dag łuskanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • 2 wafle


Wykonanie:

Orzechy drobno pokroić. Miód rozpuścić. Z cukru, wody i octu przygotować syrop "do piórka". Syrop połączyć z miodem. Z białek ubić sztywną pianą. Do piany wlewać cienkim strumieniem syrop i ubijać dalej. Naczynie z pianą ustawić na parze i ubijać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do masy dodać cukier waniliowy i orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wafel (lub inny wcześniej przygotowany spód np. kruchy), równo rozsmarować i przykryć drugim waflem. Obciążyć równomiernie deseczką. Na drugi dzień dowolnie pokroić.