Przepis na Orzechowa krajanka

Przepis na Orzechowa krajanka

Składniki :

  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 40 g masła


Wykonanie:

Połowę orzechów posiekać. Czekoladę rozpuścić na parze z łyżką wody. Ostudzić.
Cukier utrzeć z masłem i jajkami. Dodać roztopioną czekoladę, posiekane orzechy i wymieszać z proszkiem i mąką.
Ciasto wlać do formy.
Piec ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
Wystudzone ciasto polać polewą, pokroić i udekorować orzechami.