Przepis na Orzechowe półksiężyce

Przepis na Orzechowe półksiężyce

Składniki :

  • * 15 dkg mąki
  • * 15 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • * 10 dkg cukru
  • * szczypta soli
  • * 1 łyżka kakao
  • * 15 dkg masła
  • * mąka do posypania stolnicy
  • * tłuszcz do posmarowania blachy
  • * cukier puder do obsypania ciastek


Wykonanie:

* Zagnieść ciasto z mąki, zmielonych orzechów, cukru, soli, kakao i miękkiego tłuszczu - najpierw mikserem, potem rękoma.
* Ciasto owinąć w folię i trzymać pół godziny w lodówce.
* Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć półksiężyce. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Kolejne blachy piec już tylko 10 minut.
* Ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.