Przepis na Orzechowo-czekoladowe

Przepis na Orzechowo-czekoladowe

Składniki :

  • ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 17 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki margaryny.
  • polewa:
  • 2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag),
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 białka,
  • sól.


Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i przełożyć do niej ciasto.
polewa:
Z białek i szczypty soli ubijać pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie do piany wsypać orzechy, rozdrobnioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Rozłożyć pianę równą warstwą na powierzchni ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp.165-180 st.C i piec 30 min na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu pokroić na kwadraty.