Przepis na Owoce w cieście biszkoptowym

Przepis na Owoce w cieście biszkoptowym

Składniki :

  • 5 jaj,
  • 35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
  • 40 dag (2 szklanki) mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 dag owoców świeżych, mrożonych lub z kompotu (jabłka, śliwki, wiśnie, agrest itp.),
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Jaja dobrze ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce z kompotu należy osączyć, mrożone rozmrozić i osączyć. Jeżeli ciasto ma być z jabłkami, do tortownicy wylać połowę ciasta, na nim ułożyć pokrojone w plasterki jabłka i zalać resztą ciasta. Piec w średnio gorącym piekarniku około 40 min, do uzyskania złotego koloru ciasta. Wyjąć, gdy lekko odstaje od formy. Wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.