Przepis na Owocowe pulchne racuszki

Przepis na Owocowe pulchne racuszki

Składniki :

  • 400 g jabłek,
  • 5 g drożdży,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki rumu,
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki piwa,
  • jajko,
  • 1/2 szklanki miałkiego cukru, olej


Wykonanie:

Drożdże rozprowadzić łyżką mleka. Mąkę przesiać do miski, dodać połowę mleka, piwo, żółtko i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać pozostałe mleko i 2 łyżki oleju. Odstawić na 2 godziny.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na 1-centymetrowe krążki. Posypać połową cukru pudru, polać rumem, odstawić.
Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę ostrożnie połączyć z ciastem.
Olej rozgrzać w rondlu. Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.