Przepis na Pączki 6

Przepis na Pączki  6

Składniki :

  • 50 gr drozdzy
  • 1 szklanka cieplego mleka
  • 4 zoltka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 gr masla
  • 1 cukier waniliowy (lub łyżka smaku waniliowego w plynie)
  • mąki ile wejdzie (okolo 3 szklanki)
  • Powidla lub dzem rozany


Wykonanie:

Drozdze, 1 lyzke cukru i mleko polaczyc w misce. Rozpuscic maslo, zrobic kogel mogel z zoltek i cukru. Gdy drozdze 'rusza', dodać kogel mogel, maslo, make i wyrabiac.
Ciasto powinno byc miekkie, ale nie klejliwe. Odstawic do wyrosniecia.
Gdy zdwoi objetosc, wyrobic przez chwile, az powietrze wyjdzie, rozwalkowac, wykrawac krazki szklanka.
Nadziewac mala iloscia powidel lub dzemu, zlepiajac wszystkie brzegi w kulke. Odstawic do wyrosniecia na scierce posypanej maka, "szwem" na spod.
Gdy zdwoja objetosc, smazyc w glebokim, goracym tluszczu (kiedys byl ceres - tego rodzaju bialy tluszcz roslinny jest najlepszy).
Odcedzic na papierowych recznikach. Gorace polac lukrem lub posypac cukrem pudrem.
Lukier robi sie z cukru pudru polaczonego z woda lub sokiem cytrynowym.