Przepis na Pączki z ciasta ptysiowego

Przepis na Pączki z ciasta ptysiowego

Składniki :

  • 1 szklanka wody
  • 125 gr masla
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • cukier puder lub lukier


Wykonanie:

Wode i maslo doprowadzic do wrzenia. Jednym ruchem wsypac make i wyrabiac szybko, na ogniu, drewniana łyżka.
Gdy ciasto zbite w kule i odchodzi od brzegow, zdjac z ognia, i ciagle mieszajac, dodawac po jednym jajku. Wyrabiac po kazdym dodaniu, az znikna kluchy.
Przygotowac goracy tluszcz do smazenia.
Lyzka klasc male kawalki ciasta na tluszcz - zdwoja swoja objetosc od razu.
Gdy zlote po obu stronach, odsaczyc na papierowych recznikach, cieple polac lukrem lub posypac obficie cukrem pudrem.
Do lukru mozna dodać smąki - pomaranczowy lub migdalowy, lub jaki kto lubi.