Przepis na Paczki z dziurka

Przepis na Paczki z dziurka

Składniki :

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki,
  • 100 g drozdzy,
  • 6 zoltek,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajo,
  • 50 ml spirytusu lub rumu,
  • 1 cytryna,
  • 100 g masla,
  • wanilia,
  • sol.
  • Lukier:
  • 250 g cukru pudru,
  • 3-4 lyzki wody,
  • sok z 1 cytryny.
  • Inne:
  • smalec do smazenia,
  • cukier puder do posypania lub lukier.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru, 200 g mąki i 150 ml mleka. Odstawic w
cieple miejsce na 1 godz.
2. Do wyrosnietego rozczynu dodać zoltka utarte z jajem i cukrem, reszte mleka
i mąki, sok i skorke z cytryny, alkohol, starta wanilie i szczypte soli. Wyrabiac ciasto, az bedzie lsniace i zacznie odstawac od reki. Dodać roztopione i przestudzone maslo, ponownie wyrobic, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 15 min.
3. Po wyrosnieciu rozwalkowac ciasto na grubosc 2 cm, foremka wycinac krazki o
srednicy 5 cm. W kazdym krazku wyciac malym kieliszkiem otwor o srednicy 2
cm. Odstawic na 15 min do wyrosniecia.
4. Rozgrzac smalec do temp. 175żC, wkladac po 4-5 paczkow i smazyc z obu stron,
az sie zrumienia.
5. Utrzec lukier z cukru pudru, goracej wody i soku z cytryny. Gdyby byl zbyt
gesty, dolac troche wody. Osaczone i lekko ostudzone paczki oproszyc cukrem
pudrem lub polukrowac.
- Mozna tez usmazone paczki przekroic na pol i nadziewac bita smietana lub
kremem. Z ciasta na paczki mozna formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego
i smazyc male paczki.