Przepis na Pączki z masą morelową

Przepis na Pączki z masą morelową

Składniki :

  • 1 kg mąki
  • 20 dag cukru,
  • 20 dag masła,
  • 10 żółtek,
  • 1/2 litra mleka,
  • 6 dag drożdży,
  • kieliszek spirytusu,
  • olejek waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy,
  • 20 dag konstarta z pomarańczy,
  • 50 dag smalcu do smażenia,
  • cukier puder do posypania.


Wykonanie:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać do miski z mąką i posypać odrobiną mąki.
Masło rozpuścić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać utłuczoną wanilię, startą skórkę z pomarqńczy, sól, spirytus. Połączyć z mąką, drożdżami, dodać mleko. Wymieszać. Dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnię
Gdy ciasto podwoi objętość. rozwałkować je na stolnicy na placek grubości 2 cm. Szklanką wykroić krążki i zostawić do podrośnięcia. Smażyć z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym snalcu.
Konfitury morelowe rozetrzeć z rumem. Pączki, gdy przestygną, przecinać na pół, każdy przekładać morelową masą. POdawać posypane cukrem pudrem.